Teška su vremena! Koliko puta smo to čuli u zadnje vrijeme? Ma ne u zadnje vrijeme, jučer, danas, a vjerojatno ćemo čuti i sutra i prekosutra….. Pa da li je ikada bilo da nije bilo teško? Vjerojatno je bilo, ali nije tako jednostavno se sjetiti kad točno. Zašto?

Postoje objektivni, ali i subjektivni razlozi na koje se možemo pozvati. Krenuvši od objektivnih uvijek nam negdje na putu stoji država i sva silna njena administracija koja nikako da nađe razumijevanja za potrebe poduzetnika ili ga u puno slučajeva bude premalo. Onda nam se na tom razvojnom putu nađu banke koje nismo sigurni da li su tu da nam posude novac i pomognu u razvojnim planovima ili možda ne. U oba slučaja potrebna je pusta dokumentacija koja se svakim njihovim pozivom još više gomila jer treba još samo ovaj ili onaj papir koji je vjerojatno dostavljen još tamo negdje na početku, ali i oni sami se više ne snalaze gdje je što, pa je ipak puno praktičnije da Vi to još jednom sve donesete..

I tako u nedogled ili dok barem jedna strana ne popusti. Ako su popustili oni onda ste dobili kredit, a ako ste vi popustili onda to znači da ste odustali od zahtjeva i cjelog vašeg projekta. Vjerujem da su takvi primjeri mnogima poznati i isto tako vjerujem da se svaki poduzetnik barem jednom našao u  takvoj ili sličnoj situaciji. Dakle, ukratko, svaki poduzetnik koji pokušava svoj posao proširiti, obnoviti, poboljšati i time zaposliti nove ljude, poboljšati kvalitetu svojih proizvoda ili usluga, pa i zbog povećanja prihoda platiti više poreza, prireza i doprinosa u državnu blagajnu, povećati protok novca banci, mora biti vrstan ekonomist, pravnik, pregovarač, a iznad svega mora se naoružati „čeličnim“ živcima.

Naravno da morate biti svjesni da u cijeloj toj „šumi“ zahtjeva, propisa i pustih papira najmanje što je bitno je vaš posao i vaše znanje o poslu kojim se bavite i u kojem ste uspješni! Pa da, vaš osnovni posao, ne stignete se njime baviti jer ste previše angažirani da biste drugima pokazali i dokazali da ste spremni zadovoljiti sve uvjete koje pred vas stave i krenuti prema naprijed. Vrlo često se tu događa prelomna točka.

Ukoliko krenete prema naprijed moguće je, da procedure potraju nekoliko mjeseci ili cijelu godinu (a možda i duže), pa će posao djelomično trpiti i da rezultati neće biti na onom nivou na kojem je bilo predviđeno, da ne kažem da može biti i ozbiljnijim posljedica koje smo imali prilike vidjeti u svom višegodišnjem radu.

Ukoliko shvatite da je to jednostavno previše za vas i da ćete malo „stati na loptu“, vratiti se korak unazad na početnu poziciju i pokušati dalje krenuti korak po korak koliko budete mogli koristeći isključivo vlastita sredstva, moguće je da nećete postizati željene rezultate i da ćete biti nezadovojni svojim poslom i razvojem. Mnogi će reći očekivanja su jedno, mogućnosti su drugo. Možemo se složiti da je to djelomično točno, ali bi dodali da je tu tezu „pregazilo vrijeme“.

Treba naglasiti da živimo u vremenu gdje postoji niz mogućnosti koje su dostupne, niz načina kako nešto ostvariti i lijep broj uspješnih poduzetničkih primjera koji upućuju da se nekako ipak može i da su svjetli primjeri tu u našoj blizini. Tajna uspjeha je u timu!

Autor: Borna Marković

Tekst je objavljen u časopisu “Bujština”