Svatko tko je u poduzetništvu barem jednom je čuo za izraze poput „vrhunski tim stručnjaka“ ili kako svi volimo engleske izraze „power team ili power couple“. To je ideal svakog posla. Kratko da pojasnimo, taj izraz označava na prvi pogled nespojive ljude, budući da je svatko uspješan u svom poslu i doveo ga je gotovo do savršenstva, da ne kažemo da su isti ikone u svom poslu, koji su se eto ipak spojili na nekom projektu i započeli vrlo uspješnu dugoročnu suradnju.

Dakle, ono što se u široj javnosti naziva „power team ili power couple“ je odnos u kojem svatko i dalje ima svoj dosadašnji uspješan posao, a zajednički posao i zajednički uspjeh je nešto što sve dodatno nadograđuje i povezuje. To je spoj, bez obzira koliko možda na ovom mjestu to glupo ili bezvezno zvuči, u kojem zavist ne postoji, a nivo podržavanja, ohrabrivanja i nesebičnog razmjenjivanja ideja i znanja na bezrezervnom maksimumu. Kako je to moguće, ako svaki „vuče“ na svoju stranu i smatra da je njegova/njezina zamisao najbolja i da bi projekt/poslovanje u buduće trebao ići u tom smjeru ili će biti osuđeno na propast. Svi smo svjedoci prošlosti da je velik broj raznih oblika partnerstva završio neslavno.

No ipak, kako oni uspjevaju?

Mnogi se svakodnevno susreću s brojnim izazovima u poslu za koje nemaju rješenje ili ga samo nemaju u tom trenutku, no ako ne reagiraju odmah i sad, možda će sutra biti kasno, jer „power  couple i/ili team“ nema tih problema i oni velikom brzinom napreduju u pravom smjeru. U praski to izgleda „jednostavno“ jer uspjeh privlači uspjeh, ali nemojmo nikako zaboraviti da iza toga ima nešto i u velikom trudu, krvavom putu kojim se prolazi do malih, početnih uspjeha kojima se divimo i veselimo kao da smo napravili „posao stoljeća“. No, već idućeg trenutka javlja se onaj očajni crv sumnje koji nam neda mira  i koji nas očajnički pokušava vratiti barem nekoliko koraka unazad i tu se snaga pojedinca suši, a izdržljivost i strpljivost polako nestaju u pitanjima Da li je taj projekt/posao za mene? Hoću li uspjeti? Hoću li imati dovoljno novaca da platim tekuće troškove, račune, osnovne režije? Da li će moja obitelj imati posljedice zbog mojih poslovnih odluka? Zašto nitko ne zove za nove narudžbe? Neka svatko za sebe dalje nabraja, jer smo sigurni da su se svi barem jednom našli u tom nepresušnom vrelu sumnji koje može proizvesti onaj isti „mali“ cvr sumnje. Ali, kad je „power couple/team“ tu, u tom trenutku samo se treba osvrnuti i NETKO je tu, nisi sam i svaka sumnja nestaje gotovo istom brzinom kako je i došla, a zamjenjuje ju nova snaga i velika volja za nove još veće uspjehe.

Zašto nam je to svima toliko potrebno?

Zato jer je uspjeh, bez obzira koliki u tom trenutku bio (svakom je njegov uspjeh najveći i to treba svakako cijeniti), tako pozitivan, tako dobronamjeran i može proizvesti toliko nove snage za slijedeće izazove da je to gotovo nemjerljivo s bilo čim drugim. A taj isti uspjeh govori o snazi pojedinca, njegovoj superiornosti u tom poslu, njegovoj želji da se dokaže, prihvati izazove i pomakne neke granice. A kad se dvoje ili više takvim ljudi spoje u jednom poslu to se zove „power couple/team“ i tada je uspjeh zagarantiran.

Tajna uspjeha je u timu!

Autor: Borna Marković

Tekst je objavljen u časopisu “Bujština”